wtorek, 28 października 2014

Pumpkin Pie - amerykański klasyk


Pumpkin Pie - czyli ciato dyniowe to klasyczna potrawa przygotowywana w USA z okazji Halloween oraz Święta Dziękczynienia. Jej niezbędnymi elementami są: puree z dyni, cynamon, mleko skondensowane, imbir i cukier. 

Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo dynia w takiej odsłonie posmakuje każdemu ;)



Pumpkin Pie

Składniki na ciasto: 

/na formę do tarty o średnicy 23 cm/
200 g pełnoziarnistej mąki
60 g drobnego cukru trzcinowego
szczypta soli
1 jajko
90 g zimnego masła 82%
mąka do posypania formy
tłuszcz do formy

Składniki na masę:

500 g puree z dyni
3 jajka
100 g brązowego cuku
1 łyżka mąki
szczypta soli
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
0,5 łyżeczki goździków (rozdrobionych w moździerzu)
szczypta pieprzu
400 ml skondensowanego słodzonego mleka
50 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie do dekoracji)



Jak zrobić puree z dyni?
Średnią dynię (ok. 2 kg) najlepiej odmiany hokkaido (dostępna w Biedronce lub innych marketach), ale nada się praktycznie każda, kroimy na pół. Wydrążamy pestki i kroimy na paski. Pokrojoną wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. godzinę lub do czasu aż dynia będzie miękka. Wyciągamy dynię i studzimy. Następnie odkrajamy skórkę, a miąższ blendujemy na gładkie puree. 


Jeśli zostanie Wam puree zapakujcie je do słoików i zapasteryzujcie (ok. 10 minut) - następnym razem będzie mieć już gotowe puree, które możecie wykorzystać również do innych wypieków i dań z dynią ;) 

Przygotowanie ciasta:

Składniki na ciasto siekamy nożem na następnie szybko zagniatamy, bądź wrzucamy do dzieży robota i zagniatamy specjalną końcówką. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na min, 30 minut do lodówki.


Formę smarujemy masłem i obficie posypujemy mąką, następnie wykładamy dno i brzegi schłodzonym ciastem. Nakłuwamy gęsto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i zasypujemy fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut. Wyciągamy - ściągamy papier z fasolą.



Przygotowanie masy:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy, aż masa będzie lekka i puszysta. Masę wylewamy na podpieczony spód i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Po 30 minutach ściągamy folię - tak aby góra się podpiekła. 


Ciasto możemy ozdobić pajęczyną z czekolady (roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i wlewamy do rękawa cukierniczego - malujemy pajęczynę na folii - następnie przenosimy na ciasto) lub bitą śmietaną posypaną cynamonem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...