sobota, 3 września 2016

Crespelle ze szpinakiem i ricottą


Te naleśniki są przepyszne! Ich zrobienie nie wymaga większych zdolności kulinarnych (no może poza nieprzypaleniem beszamelu). Smakują wyjątkowo i chociaż pozornie wydaje się, że jest ich mało, to są bardzo syte (z tej porcji najadły się 4 osoby i została na później 1/3).

Crespelle różnią się od naszych tradycyjnych naleśników - przede wszystkim są cienkie, miękkie i chrupiące, a ciasto ma rzadką konsystencję. Nadzienie natomiast to typowe włoskie połączenie -  dwa rodzaje sera ze szpinakiem pod kołderką z beszamelu. Mniam!



  Crespelle ze szpinakiem i ricottą

Składniki na ciasto: (ok 9 naleśników)

500 ml mleka
2 jajka
150 g mąki pszennej
szczypta soli
masło do smażenia

Składniki na farsz:

500 g ricotty
400 g szpinaku
200 g parmezanu lub Grana Padano
2 jajka
mielona gałka muszkatołowa
sól i pieprz

Składniki na sos beszamelowy:

500 ml mleka
40 g mąki pszennej
40 g masła
mielona gałka muszkatołowa
sól

Przygotowanie naleśników:

W misce łączymy mleko, mąkę, jajka i sól. Po wymieszaniu odstawiamy na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Na niskej patelni do naleśników rozpuszczamy masło. Na rozgrzaną patelnię wlewamy jedną chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Naleśniki mają być cienkie. Smażymy po obu stronach.

Przygotowanie farszu:

Szpinak płuczemy. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy kilka minut - ma być miękki ale nie rozgotowany. Odcedzamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na drobne kawałki.

Do miski wkładamy ricottę, dodajemy posiekany szpinak, cienko starty parmezan (zostawiamy garść do posypania naleśników), jajka oraz gałkę muszkatołową. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy.



Przygotowanie sosu beszamelowego:

W rondelku podgrzewamy mleko. W międzyczasie na patelni topimy masło. Kiedy będzie całkowicie rozpuszczone dosypujemy mąkę i całość energicznie mieszamy przez ok 2 minuty. Gdy masa się zarumienie dodajemy ją do gotującego się mleka i przez cały czas mieszamy trzepaczką, żeby uniknąć utowrzenia się grudek. Dodajemy gałkę muszkatołową i sól. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.

Składanie crespelle:

Naleśniki smarujemy sosem beszamelowym, na niego nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy w rulon i kroimy na 3 kawałki. Układamy naleśniki na wysmarowanej masłem blaszcze.


Polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 C.



Gotowe wykładamy na talerze i zajadamy :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)