Och... Totalna rozpusta! Sernik nie dość, że smakuje wyśmienicie to nie wymaga pieczenia! Już samym widokiem doprowadza kubki smakowe do wariacji, a co dopiero gdy się go spróbuje... Delikatny serek wymieszany z kremówką i kawałkami Ferrero Rocher... a całość schowana pod kołderką z Nutelli... któż by się bronił przed takimi słodkościami? ;)
Sernik Ferrero Rocher bez pieczenia
Składniki:
140 g masła 82%300g herbatników (pokruszonych)
500g zimnego serka z wiaderka (bez żadnych dodatków)
70 g cukru pudru
300ml kremówki (minimum 36%)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
16 czekoladek Ferrero Rocher
4-5 łyżek Nutelli
25 g grubo posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondelku na średnim ogniu. Herbatniki partiami miksujemy w malakserze lub za pomocą blendera. Dodajemy masło i miksujemy pulsacyjnie aż otrzymamy konsystencję mokrego piasku. Herbatniki przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Ugniatamy mocno tworząc równą warstwę. Wkładamy do lodówki.Serek ubijamy z cukrem pudrem. W oddzielnej misce ubijamy kremówkę pod koniec dodając ekstrakt waniliowy. Do serka dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy.
5 czekoladek Ferrero Roche kroimy na kawałki i dodajemy do masy serowej - mieszamy.
Całość wykładamy na wierzch z herbatników i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin (a najlepiej na całą noc).
Nutellę rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu - powinna być płynna. Studzimy chwilę i wylewamy na wierzch sernika (jesli zacznie nam zastygać a wyszło nierównie możemy nalać do szklanki wrzątku maczać w nim łyżeczkę i wyrównywać powierzchnię z Nutelli). Póki Nutella jest jeszcze klejąca dekorujemy pozostałymi czekoladkami Ferrero. Sernik trzymamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)