sobota, 27 lutego 2016

Na zdrowie! - Wrapy po libańsku


To proste, szybkie, a przede wszystkim zdrowe danie, którego porcja ma 466 kcal. Każdy powinien poradzić sobie z jego przygotowaniem. Gwarantuję, że smak Was pozytywnie zaskoczy.



Wrapy po libańsku


Składniki: (4 porcje)

4 piersi z kurczaka z usuniętą skórą
200 g jogurtu typu greckiego
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego lub utłucoznego w moździerzu)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 zgniecione ząbki czosnku
25 g orzeszków pinii
mały pęczek pietruszki (drobno posiekanej)
2 pommidory pokrojone w kostkę
1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
4 duże tortille pszenne

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kładziemy na arkuszu papieru do pieczenia, przykrywamy drugim i rozwałkowujemy na płasko. W dużej misce mieszamy połowę jogurtu (100g) z połową soku z cytryny, całą skórką cytrynową, zielem angielskim, oliwą z oliwek, czosnkiem i szczyptą soli. Całość dobrze mieszamy.
 

Dodajemy kurczaka i dokładnie pokrywamy całą jego powierzchnię jogurtem z przyprawami. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby mięso się zamarynowało.

W międzyczasie kroimy warzywa.

Następnie rozgrzewamy patelnię grillową na duzym ogniu i smażymy kurczka po ok. 6 minut z każdej strony, aż będzie gotowy. Przekładamy mięso na deskę do krojenia i kroimy na kawałki.



Tortille lekko podgrzewamy na patelni grillowej, smarujemy resztą jogurtu, nakładamy orzeszki, kurczaka, pomidory, ogórka, posypujemy pietruszką. Skrapiamy całość resztą soku z cytryny.


Zawijamy i podajemy! ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)