piątek, 3 lipca 2015

Licuado de Melon


W Polsce od kilku dni panują afrykańskie upały trzeba więc nawadniać się ile wlezie :) Poza wodą czy % doskonale sprawdzają się owocowe napoje. Dzisiaj prezentuję Wam przepis prosto z meksyku - Licuado de Melon - orzeźwiający napój z arbuza i limonki. Sprawdza się na upał idealnie!



Licuado de Melon


Składniki:

1 mały arbuz lub połowa dużego (2,5kg)
1 litr oziębionej wody
2 limonki
miód

Przygotowanie:

Miąższ arbuza kroimy w grubą kostkę.


Wkładamy do dużej miski i zalewamy oziębioną wodą. Odstawiamy na 10-15 minut.



Następnie powstałą wodę przelewamy do dużej miski. Posługując się drewnianą łyżką lub kopyścią, za pomocą sitka wyciskamy cały sok z owoców.



Limonki myjemy i wyciskamy z nich sok. Dodajemy do wody arbuzowej. Całość słodzimy płynnym miodem - 1-2 łyżki (wg uznania).

Napój wlewamy do szklanek, dodajemy dużo kostek lodu i.... pijemy! :)





1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...