piątek, 11 września 2015

Mini pizze z ciasta francuskiego z czosnkiem, serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i bazylią


Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, a tymbardziej fotografowanie swoich kulinarnych zmagań. Zaczęło mi jednak brakować upichcenia czegoś, więc wczoraj postanowiłam znależć jakiś w miarę szybki i smaczny przepis. Padło na Mini Pizze. Wysłałam narzeczonego do sklepu po składniki, włączyłam pierkarnik i rozpoczęłam kulinarną przygodę... :)



Mini pizze z ciasta francuskiego z czosnkiem, serem kozim,
pomidorkami koktajlowymi i bazylią


Składniki (na 10 placków o średnicy 14cm):

3 główki czosnku
2 gotowe ciasta francuskie
2 łyżki oliwy
1,5 łyżki musztardy Dijon 
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
350 g pomidorków koktajlowych
1 rozkłócone jajko
250 g miękkiego koziego sera
garść posiekanych listków bazylii

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Z główek czosnku usuwamy wierzchnią, suchą warstwę. Główki kładziemy na folli aluminiowej. Skrapiamy łyżką oliwy. Zawijamy w folię by powstała "paczuszka". Wkładamy na blaszkę do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut. (czosnek możemy przygotować nawet dzień wcześniej).

Kiedy czosnek "siedzi" w piekarniku, zabieramy się za ciasto francuskie. Rozwijamy je i kładziemy na silikonowej macie lub blacie - tak żeby łatwo było rozwałkować i żeby ciasto się nie przyklejało. Każdą porcję ciasta dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na 8 placków. Z każdego placka wykrawamy koło o średnicy 14 cm (najlepiej użyć do tego miseczki do musli). Z resztek powinno nam się udać wykroić jeszcze 2 placki.  
Placki kładziemy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy nakłuwamy widelcem i zaznaczmy nożem dookoła 1-cm brzeg, 


Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Ser kozi rwiemy na małe kawałki. Po upływie odpowiedniego czasu wyciągamy czosnek z piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 200 C. Ciepły czosnek wyciskamy do miski. Dodajemy musztardę, 1 łyżkę oliwy, łyżeczkę miodu, sól i pieprz. Całość rozgniatamy widelcem na pastę. Smarujemy nią placki z wyjątkiem zaznaczonych brzegów, Układamy pomidorki miejscem przecięcia do góry, oprószamy solą i pieprzem.


Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pomidorki posypujemy rozdrobionym serem. 


Pizze pieczemy 25-30 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące, a pomidorki zaczną się kurczyć. Zdejmujemy z blaszki. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)