poniedziałek, 9 października 2017

Kwaśnica - najsławniejsza góralska zupa


Tak się jakoś złożyło, że przez ostatni rok byłam kilka razy w Zakopanem i zasmakowałam w góralskiej kuchni.. Moje serce przede wszystkim podbiła Tradycyjna Kwaśnica! Nie można jej porównać do kapuśniaku - to zupełnie inna bajka! ;) Kwaśnica jest syta, smaczna i rozgrzewająca.

Poniżej załączam przepis na porcję na ok. 4 osoby, ale jeśli lubicie pojeść - pod razu róbcie x2 ;)




Kwaśnica



Składniki: 

1 kg wędzonych żeberek z kością
300 g kiszonej kapusty
200 ml soku z kiszonej kapusty (teraz ciężko dostać więc można pominąć)
30 g suszonych grzybów
2 cebule
2 marchewki
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
2 ząbki czosnku
500 g ziemniaków
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
sól, pieprz
koperek lub natka pietruszki (do posypania)


Przygotowanie:

Mięso wkładamy razem z kapustą do garnka, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę oraz przyprawy. Jeśli mamy - dolewamy sok z kapusty. Całość zalewamy wodą tak aby całość była przykryta (mniej więcej powinno być to 2l). Gotujemy pod przykryciem około godzinę, aż mięso i kapusta będą miękkie.

W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na mniejsze części i gotujemy je w osolonej wodzie do czasu aż będą miękkie.

Po godzinie wyciągamy z zupy mięso i oddzielamy je od kości. Dorzucamy spowrotem do garnka razem z ziemniakami. Doprawiamy zupę rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy całość.

Wykładamy zupę na talerze, posypujemy zieleniną. Jemy z chlebem. Danie wystarcza za pełne danie obiadowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...