niedziela, 26 kwietnia 2015

Baaaardzo czekoladowe ciasteczka z żurawiną i rodzynkami


Jeśli lubicie chrupiące ciasteczka o smaku czekoladowym ten przepis jest dla Was. Jest prosty w wykonaniu, a ciasteczka pieką się zaledwie 15 minut. Idealnie smakują z zimnym mlekiem, ale sprawdzą się również jako dodatek do kawy.



Baaaardzo czekoladowe ciasteczka z żurawiną i rodzynkami


Składniki: /na 20 ciasteczek/

340 g mąki tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
280 g masła 82%
60 g kakao
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
360 g cukru trzcinowego
50 g posiekanej białej czekolady
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
60 g rodzynków
60 g suszonej żurawiny
2 szczypty soli

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy aromat waniliowy, przesianą mąkę z sodą i kakao. Wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy. Masa będzie sztywna.


Do wymieszanej masy dodajemy posiekane czekolady, żurawinę i rodzynki oraz  2 szczypty soli. 

Blaszkę  wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki nakładamy ciasto na blaszkę i delikatnie spłaszczamy. Między ciastami zostawiamy dość spore odstępy.



Ciasteczka pieczemy w temp. 190 C przez 15-17 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...