Jeśli lubicie chrupiące ciasteczka o smaku czekoladowym ten przepis jest dla Was. Jest prosty w wykonaniu, a ciasteczka pieką się zaledwie 15 minut. Idealnie smakują z zimnym mlekiem, ale sprawdzą się również jako dodatek do kawy.
Baaaardzo czekoladowe ciasteczka z żurawiną i rodzynkami
Składniki: /na 20 ciasteczek/
340 g mąki tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
280 g masła 82%
60 g kakao
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
360 g cukru trzcinowego
50 g posiekanej białej czekolady
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
60 g rodzynków
60 g suszonej żurawiny
2 szczypty soli
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy aromat waniliowy, przesianą mąkę z sodą i kakao. Wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy. Masa będzie sztywna.
Do wymieszanej masy dodajemy posiekane czekolady, żurawinę i rodzynki oraz 2 szczypty soli.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki nakładamy ciasto na blaszkę i delikatnie spłaszczamy. Między ciastami zostawiamy dość spore odstępy.
Ciasteczka pieczemy w temp. 190 C przez 15-17 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)