wtorek, 23 grudnia 2014

Pierniczki Last Minute


Nie zdążyliście jeszcze upiec pierniczków ? Dopiero dzisiaj będziecie gotować? Ten przepis jest dla Was! Te pierniczki są gotowe tuż po upieczeniu i ostygnięciu. To swoiste połączenie piernika i kruchego ciasta, które posmakuje każdemu - nawet największemu łasuchowi. Pierniczki doskonale smakują oprószone cukrem pudrem lecz jeśli macie jeszcze czas możecie ozdobić je lukrem.



Składniki:

350 g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
szczypta suszonych goździków (rozdrobionych w moździerzu)
1/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
szczypta soli
125 g masła 82% 
125 g brązowego cukru
1 jajko
4 łyżeczki miodu


Składniki na lukier królewski:

140 g cukru pudru
1 białko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól - dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wyciągnięte z lodówki masło i mieszamy rękami, aż masa zbije się w okruchy.   Dodajemy cukier do "okruszków". W osobnej misce miksujemy jajko z miodem i dodajemy do pozostałej masy i dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z miski na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, aż stanie się gładkie.

Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, na minimum 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. 

Wyciągamy ciasto z lodówki, kroimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4mm. Wykrawamy piernikowe ludziki i inne kształty przy użyciu ulubionych foremek :) Wykrojone ciasteczka rozkładamy na formie, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem. Zachowując odległość ok. 1cm od siebie, żeby się w trakcie pieczenia nie posklejały. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut albo do momentu aż uzyskają złocisty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia. Gotowe piernikowe ciasteczka możemy oprószyć lekko cukrem pudrem lub ozdobić lukrem :)

Przygotowanie lukru królewskiego:

Cukier puder przesiewamy do miski. Ubijamy białko z cukrem i mąką ziemniaczaną do uzyskania konsystencji gęstego i błyszczącego lukru. Na sam koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym minimalnie rogiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...