środa, 7 stycznia 2015

Sernik krówkowy


Na te święta upiekłam kilka ciast, jednak bezkonkurencyjnie największą popularnością cieszył się Sernik krówkowy. Delikatny w smaku i wcale nie taki słodki. Można łatwo zrobić, dlatego zachęcam do skorzystania z przepisu w trwającym właśnie karnawale ;)

Sernik krówkowy


Składniki: /na tortownicę 24 cm/

na spód:
20 sztuk herbatników
60 g masła 82%

na masę serową:
1 kg mielonego naturalnego białego sera
1 puszka masy krówkowej (kajmak)
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

do dekoracji:
50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
10 szt. cukierków krówek

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrabniamy za pomocą wałka lub moździerza. Masło roztapiamy w garnuszku - studzimy i dodajemy do herbatników. Dno tortownicy wykładamy pergaminem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Na dno wysypujemy herbatniki połączone z masłem i ugniatamy palcami - tak aby wyrównać powierzchnię. Tortownicę wkładamy do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 130°C.

Biały ser wykładamy do dzieży miksera i dodajemy masę krówkową, jajka i mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy na niskich obrotach do czasu połączenia się składników. 

Gotową masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wygładzamy szpatułą. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 80-90 minut. Gdy ciasto wystygnie wkładamy je na kilka godzin (lub najlepiej na noc) do lodówki. 

Przed podaniem dekorujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej następnie wylewamy na deskę do krojenia (najlepiej plastikową lub szklaną). Czekamy aż czekolada wystygnie i zrobi się twarda. Następnie za pomocą krajalnicy do sera lub noża wykrawamy wiórki. Krówki kroimy na 3 części. Dekorujemy wiórkami i kawałkami krówek sernik. 

Sernik przechowujemy w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...