sobota, 29 listopada 2014

Wesołe Jarmarczne Minestrone Jamie'go Olivera


No i co? Zimno jest! Człowiek chory, w domu tylko pies, a jeść się chce! I co tu ugotować? - a) żeby było łatwo i szybko b) żeby rozgrzało c) żeby było na dwa dni. No i znalazłam! W najnowszej książce Jamie'go przepis na Wesołe Jarmarczne Minestrone. Ach, jak dobrze, że mój narzeczony nie krzyczy kiedy kilka razy w miesiącu do domu taszczę nowe książki kulinarne, ba! zdarza mu się nawet samemu kupować mi nowości :D i tak moja półka ugina się już pod ich ciężarem, ale... przynajmniej z nich gotuję więc nie są to na darmo wydane pieniądze :)

Ale wracając do przepisu... To minestrone różni się prawie wszystkim od klasycznego... jednakże najbardziej urzekło mnie w nim wykorzystanie "makaronowych resztek", które wam na pewno też wiecznie walają się po szafce i nie wiadomo czy je wyrzucić czy co z nimi zrobić.. A więc moi drodzy zmieszajcie je wszystkie do kupy i ugotujcie Jarmarczne Minestrone!

Ta zupa jest prawie gulaszem - jest pyszna! syta! i rozgrzewająca! Idealna więc na pogodę kiedy jest duża wilgotność powietrza a temperatura za oknem wynosi 3 stopnie Celsjusza... Przyrządzenie całego gara, którym wykarmić można 8 osób zajmuje ok. 50 minut ;)



 Wesołe Jarmarczne Minestrone


Składniki:

2 cebule
250 g marchewki
250 g selera
250 g dyni (opcjonalnie)
1 warzywna kostka rosołowa
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1 puszka (400 g) białej fasoli
2 litry wrzątku
250 g mieszanki makaronów
250 g mrożonego szpinaku
125 g mrożonego groszku
125 g mrożonego bobu
5 bułek ciabatta
oliwa z oliwek
30 g parmezanu
czerwone wino (opcjonalnie)
pieprz sól

Przygotowanie:

Seler, cebulę, marchewkę i dynię kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa - dusimy około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokruszoną kostkę rosołową, puszkę pomidorów oraz puszkę fasoli wraz z zalewą! Całość mieszamy i zalewamy 2 litrami wrzątku. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień. Całość gotujemy ok. 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania dorzucamy mrożony groszek, bób, szpinak i makaron.

Nagrzewamy piekarnik do temp 180°C. Bułki rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski, polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy pieprzem. Nakrywamy miskę talerzem i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia układamy na nim porwaną ciabattę i posypujemy większością startego parmezanu. Zapiekamy ok. 10-15 minut.


Pod koniec gotowania się zupy doprawiamy ją sporą ilością soli, pieprzu, można również użyć magi. Dodajemy czerwone wino, ok. pół szklanki (jeśli lubisz).

Zupę przekładamy do miseczek, posypujemy parmezanem i podajemy z grzankami.


Ten przepis pochodzi z książki "Gotuj sprytnie jak Jamie".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...