Truskawki to chyba moje ulubione owoce, nie dość, że wyśmienicie smakują to przecudnie wyglądają. Nadają się do deserów, ciast, dań obiadowych, sałatek i do samodzielnego zajadania ;) Nadchodzi na nie sezon dlatego postaram się zasypać Was przepisami co można z nich zrobić.
Dzisiaj na bloga wędrują Muffiny truskawkowe z nutką cynamonu i mięty. Są lekkie, wilgotne i przepyszne, a zrobienie ich to łatwizna ;)
Muffiny truskawkowe z nutką cynamonu i mięty
Składniki na 12 muffinek:
260 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta cynamonu
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
200 g truskawek
1 jajko
180 g cukru
100 ml oleju
250 ml jogurtu naturalnego
listki mięty
50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą oczyszczoną i solą.
Truskawki oczyszczamy, myjemy, suszymy i kilka z nich odkładamy do dekoracji. Resztę kroimy na małe kawałeczki i mieszamy z suchymi składnikami.
W osobnej misce rozmącamy jajko mieszamy z cukrem, olejem i jogurtem. Następnie suche składniki mieszamy z mokrymi.
Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy muffiny 20-25 minut.
Upieczone muffinki odstawiamy do ostygnięcia.
Garść listków mięty drobno siekamy. Do cukru pudru dodajemy niewielką ilość wody i ucieramy lukier do którego dodajemy posiekaną miętę. Muffiny smarujemy lukrem, ozdabiamy pokrojoną w plasterki truskawką i zwieńczamy listkiem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)