Cóż to za smaczne pierogi! I w dodatku zdrowe! Idealne dla dzieci i dorosłych. Chociaż wydawać by się mogło, że takie pierogi to tylko dla dbających o linię, to nic bardziej mylnego. U mnie w rodzinie to Panowie prosili o dokładkę. Ich smaku nie da się porównać do niczego, po prostu trzeba spróbować! :)
Pierogi z brokułami, fetą i prażonym słonecznikiem
Składniki na ciasto: (ok.55-60 szt)
250g mąki orkiszowej (razowej)
250g mąki pszennej
1 jajko
sól
ok. 1,5 szklanki wrzątku
1 łyżka oliwy lub masła
Nadzienie:
1,5 brokuła
sól
200 g sera feta
2 ząbki czosnku (dla dzieci można pominąć)
skórka z 1 cytryny
pieprz
4 łyżki prażonych ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania pierożków
Przygotowanie:
Oba rodzaje mąki na ciasto przesiewamy do dużej miski, dodajemy jajko, sól i mieszamy widelcem. Dolewamy powoli wrzątek, ciągle mieszając. Następnie dodajemy oliwę lub masło i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut i przykrywamy ściereczką - żeby odpoczęło.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku na miękko. Odcedzamy przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Blenderem miksujemy warzywa - ale nie za drobno. Dodajemy pokruszony ser feta, czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę z cytryny - doprawiamy solą i pieprzem. Całość rozgniatamy widelcem do połączenia się składników.
Słonecznik prażymy na suchej tefolonowej patelni do czasu, aż zacznie pachnieć. 4 łyżki dokładamy do farszu - resztę odstawiamy do posypania.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kółka i za każdym razem kładziemy czubatą łyżeczkę farszu. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku - ok. 3 minuty od czasu jak wypłyną.
Pierożki podajemy skropione oliwą z oliwek i posypane prażonym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)