Jeśli jakieś ciasto czekoladowe uzależnia to na 100% Brownies. Baardzo czekoladowe, baaardzo smaczne i baaardzo szybko znikające z talerza. Spokojnie może stać długie tygodnie, tylko ... chyba nigdy tego nie doczeka :)
Historia Brownies rozpoczęła się w XIX w USA - te czekoladowe ciasto powstało jako słodka przekąska, którą łatwo było można zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na lunch lub komuś podarować. Brownies zwykle kroi się w małą kostkę i podaje pojedynczo. Idealnie smakuje bez dodatków, ale można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub czymkolwiek co lubicie :)
Nieprzyzwoicie czekoladowe ★ Brownies ★
Składniki:
350 g gorzkiej czekolady (koniecznie minimum 70%)250 g masła 82%
3 jajka
250 g brązowego cukru trzcinowego
55 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp 160 C. Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Do rondelka wkładamy połamaną na kwałaki czekoladę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i podgrzewamy ciągle mieszając do czasu aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy w miesce na puszystą masę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukru, wciąż ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
Do masy jajecznej dodajemy ostudzoną czekoladę, przesiewamy do niej mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy orzechy i całość mieszamy.
Masę przekładamy do formy i wyrównujemy spodem łyżki.
Pieczemy 40 minut lub do momentu aż powierzchnia ciasta zacznie pękać. Ważne żeby brownies nie było za suche - powinno być wilgotne.
Ciasto zostawiamy do ostygnięcia w formie, następnie kroimy je w kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)