wtorek, 6 sierpnia 2019

Piklowane Ogórki - Bread & Butter


To świetne ogórki kanapkowe. Są gotowe już po 4 godzinach! Wyróżnia je chrupkość i nieprzeciętny smak. Popularne są w USA, gdzie można dostać je w każdym sklepie. Idealnie nadają się do burgerów. Ich nazwa narodziła się prawdopodobnie w czasach Wielkiego Kryzysu, gdzie piklowane ogórki były bardzo tanie i jedzono je na chlebie posmarowanym masłem. Można trzymać je do 3 tygodni w lodówce, tylko czy tyle wytrwają ?



Piklowane Ogórki - Bread & Butter

Składniki:


400 g mniejszych ogórków
1 średnia cebula
2 łyżki soli morskiej
140 g drobnego cukru trzcinowego
300 ml octu jabłkowego
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki nasion selera (można pominąć)
1/4 łyżeczki płatków chilli
2 łyżki ziaren gorczycy

Przygotowanie:
Ogórki kroimy w plasterki. Cebulę w piórka. Tak przygotowane układamy na sitku umieszczonym nad garnkiem i zasypujemy solą.


Na wierzch układamy lód. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Dzięki temu zabiegowi ogórki nie rozmiękną się w marynacie i będą chrupkie.


W międzyczasie do garnka wlewamy 200 ml wody, 300 ml octu jabłkowego, dodajemy cukier, kurkumę, nasiona selera, płatki chilli i ziarnka gorczycy. Całość podgrzewamy mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, a zalewa zacznie się gotować ściągamy z ognia i studzimy.

Zdejmujemy lód z ogórków, a te wkładamy razem z cebulą do słoików. Całość zalewamy marynatą. i szczelnie zamykamy. 



Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie ogórki są gotowe. Można je trzymać w lodówce do 3 tygodni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...