Do świąt już coraz bliżej więc zaczynam testować różne przepisy na pierniki i pierniczki, które zresztą uwielbiam! Tym razem proponuję Wam przepis na "Pierniczki na miodzie", które są łatwe w przygotowaniu i inaczej niż przy staropolskich pierniczkach miękną już po kilku dniach :)
Ten przepis wystarcza na upieczenie ok. 100 pierniczków średniej wielkości.
Świąteczne pierniczki na miodzie
Składniki:
1 kg mąki pszennej1 kostka margaryny Kasia
1 szklanka miodu
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2-3 łyżki przyprawy korzennej
2 łyżki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku i dodajemy do niej miód, cukier i przyprawę korzenną. Składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę studzimy.Do wystudzonej masy dodajemy stopniowo mąkę, wbijamy jajka i dosypujemy sodę. Z całości zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce lub jeśli chcemy szybciej - to w zamrażalniku.
Ciasto dzielimy na kilka mniejszych porcji. Cienko rozwałkowujemy 1 porcję - resztę wkładamy do lodówki - i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temp. 180°C. Wyciągamy i studzimy.
Ciasteczka możemy polukrować, ozdobić dowolną posypką lub posypać cukrem pudrem. Ja swoje lekko polukrowałam - to była moja pierwsza przygoda z lurem i muszę powiedzieć, że pierwsze sztuki nie były zacne, ale każde kolejne były coraz lepsze - więc warto się pobawić :)
Jak zrobić lukier ?
1 szklankę cukru pudru wymieszać z 2-3 łyżkami wody. Jeśli lukier będzie za gęsty dodajemy kilka kropel wody - jeśli za rzadki to dosypujemy cukru pudru.
Gotowy lukier przekładamy do sztywnego worka odcinamy róg i dekorujemy pierniczki lub przekładamy do szprycy do dekoracji.
Uwaga! Pierniczki po upieczeniu są twarde - miękną dopiero po upływie kilku dni - dlatego najlepiej zrobić je wcześniej. Przechowujemy je w metalowej puszcze.
Doskonałe! Ja do swoich pierników ,po zamknięciu w puszce czy słoiku daję ćwiartkę jabłka.Pierniki miękną i są smaczniste.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDokładnie takiego przepisu szukałam...dzięki :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie zakończyłam prace :)
OdpowiedzUsuńWszystko super-ale jako iż nie mogłam znaleźć margaryny-dałam masło- i superkowo wyszło :)
(Przy maśle nie da się wałkować jak jest za bardzo schłodzone.)
Pozdrawiam Magda Morska-Sz.
Wypróbowałam ten przepis i powiem szczerze, że jest po prostu .... GENIALNY !!!!
OdpowiedzUsuńWszyscy zajadali się pierniczkami i zachwalali ;) Cud, miód ... :D
Jak długo chłodzimy w lodówce?
OdpowiedzUsuńMinimum 30 minut
Usuń