Na pierwszy rzut poszedł makaron z borowikami (przepis wrzucę na dniach) oraz Muffinki jagodowe. Upiekłam ich 24 sztuki, które zniknęły w oka mgnieniu. Są przepyszne, lekkie i mega owocowe!
Jagodowe muffinki
Składniki (na 24 muffinki):
600 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
160 g brązowego cukru
300 g świeżych (lub mrożonych) jagód
2 roztrzepane jajka
360 ml maślanki
250 ml oleju
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.
W misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cukier. W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: maślankę, olej i roztrzepane jajka. Jagody myjemy i osuszamy. Następnie posypujemy je małą ilością mąki i mieszamy, tak aby wszystkie jagody "obeszły" mąką.
Mokre składniki wlewamy do suchych i niedbale mieszamy. Na końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w blaszce do muffinek.
Babeczki pieczemy 25 minut. Po wyjęciu zostawiamy w blaszce jeszcze ok. 5 minut.
Ostudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)