Sezon na truskawki już prawie się kończy dlatego zachęcam Was do korzystania z tego przepisu, póki jeszcze dostępny jest główny składnik. Truskawkowiec to ciasto, które jak sama nazwa wskazuje głównie składa się z truskawek. Jest łatwe w pieczeniu i smakuje genialnie. Ciasto jest wilgotne, lekko kwaśne, lekko słodkie. U mnie nie wytrzymało nawet jednego dnia... zjedzone zostało "od razu". I już teraz wiem, że upiekę je znowu :)
Truskawkowiec
Składniki:
1 kg truskawek200 g miękkiego masła 82%
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
szczypta soli
200 g mąki tortowej
100 g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy w zależności od wielkości, na pół lub na ćwiartki. Piekarnik nagrzewamy do 170°C.W misce ucieramy masło ze 150 g cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie na przemian dodajemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej i jajka.
200 g mąki pszennej mieszamy z pozostałą mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do całości i mieszamy.
Truskawki obtaczamy w mące pszennej - w ten sposób unikniemy opadaniu truskawek na dno, i dodajemy do ciasta.
Tortownicę o średnicy 25-30 cm wkładamy na chwilę do piekarnika aby się nagrzała. Następnie smarujemy ją tłuszczem i posypujemy mąką. Ciasto przekładamy do tortownicy i równomiernie rozkładamy. Na wierzchu rozkładamy truskawki i posypujemy pozostałymi 50 g cukru.
Ciasto pieczemy 50-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy ciasto jest suche w środku.
Po upływie tego czasu ciasto wyciągamy, studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Zrobię dzisiaj na identycznym cieście malinowo-borówkowiec :)
OdpowiedzUsuń