niedziela, 7 grudnia 2014

Sernik pierniczkowy


Idą święta więc w kuchni królują głownie korzenne przyprawy. Tym razem pokusiłam się o upieczenie Sernika pierniczkowego. Jest wilgotny, kremowy i delikatny, a wbrew pozorom wcale nie zawiera dużo przypraw. W jego skład wchodzą 2 rodzaje sera oraz bita śmietana. Jego upieczenie nie jest skomplikowane i powinien sobie dać z nim radę każdy :)



Sernik pierniczkowy

Składniki: 

/na tortownicę 22cm/
250 g pierniczków lub ciasteczek korzennych
1 łyżka cukru pudru
80 g masła 82%

170 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
100 g cukru pudru
400 g kremowego serka (Philadelphia, Piątnica Naturalny lub każdy inny tego rodzaju)
200 g ricotty (dostępna w Lidlu)
2  jajka + jedno żółtko
1 łyżka mąki pszennej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (rozdrabniamy w moździerzu)
ziarenka z 1 laski wanilii

Przygotowanie:

Najpierw zabieramy się za spód ciasta, w tym celu rozgrzewamy piekarnik do 200 C.


Ciasteczka miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji piasku.


Masło rozpuszczamy i dodajemy do ciasteczek wraz z cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy i dokładnie dociskamy placami. Pieczemy 5 minut. Studzimy.


Po wyjęciu podpieczonego spodu zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 C. Robimy nadzienie. Ubijamy śmietankę i na koniec ubijania dodajemy cukier puder. W oddzielnej misce miksujemy kremowy serek i ricottę. Następnie dodajemy po kolei jajka i cały czas mieszamy. Dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy (na niskich obrotach miksera) tak aby masa została puszysta. Na samym końcu wsypujemy łyżkę mąki oraz ziele angielskie, ziarnka wanilii i imbir.


Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Górę sernika ładnie wyrównujemy.


Ciasto wstawiamy do piekarnika na 60 minut. Po upływie godziny wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik w środku na kolejną godzinę - tak aby powoli stygł. Wystudzone ciasto wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Przed podaniem dekorujemy pozostałymi ciasteczkami i posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...