piątek, 1 stycznia 2016

Pieczeń z czosnkiem, rozmarynem i marchewką



Upiekłam tę pieczeń w Pierwszy Dzień Świąt - miałam wówczas gości i chciałam podać coś innego poza bigosem czy innym karpiem... Już po wyjęciu z piekarnika rozszedł się cudowny zapach pieczonej wieprzowiny w okrasie czosnku i rozmarynu.. Goście tak szybko rozkroili mięso i zjedli, że po minucie ujrzałam dno garnka. Pieczeń jest niesamowita! Miękka, aromatyczna, no po prostu przepyszna!!! Poczułam taki niedosyt po jednym plasterku, że piekę ją dzisiaj - w Nowy Rok ponownie. Polecam gorąco ten przepis na wszelkie okazje i... bez okazji. Ląduje on w moim przepiśniku w dziale ulubione potrawy.




Pieczeń z czosnkiem, rozmarynem i marchewką

Składniki:

800 g szynki lub łopatki wieprzowej
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
3 łyżki sosu sojowego
5 ząbków czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 duże marchewki
2 ziarna ziela angielskiego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju lub smalcu
2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. W moździerzu ucieramy pieprz i kolendrę. Mieszanką porządnie nacieramy mięso z każdej strony. Wkładamy do sporego worka foliowego i wlewamy sos sojowy. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do worka z mięsem, dodajemy dwie gałązki rozmarynu.
Marchewki myjemy, suszymy i kroimy w dość grube plastry na ukos. Dodajemy do worka, wsypujemy ziele angielskie i całość polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek. Zamykamy worek i całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin - a najlepiej na całą noc.


Następnego dnia mięso oczyszczamy z czosnku, marchewki i rozmarynu - odstawiamy te składniki na bok. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmażamy mięso z każdej strony na brązowy kolor. Piekarnik nagrzewamy do 170 C.


Na dno naczynia żaroodpornego dodajemy trochę oleju lub smalcu, kładziemy połowę marchewek i część czosnku, układamy na tym mięso. Wkładamy resztę marchewek, czosnku i to co zostało z marynaty. Oblewamy 2 łyżkami miodu, przykrywamy i pieczemy 1,5 godziny.


Na ostanie 10 minut pieczenia można odkryć naczynie, żeby lekko odparować płyn i zrumienić pieczeń. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub gnocchi. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...