czwartek, 2 listopada 2017

Zupa dyniowo-gruszkowa z salsą figową


Robiłam już przeróżne zupy dyniowe - ta jest wyjątkowa, ponieważ jest i trochę na ostro i trochę na słodko, a ta figowa salsa... No niespotykane smaki ;) Jeśli lubicie dynię zapraszam po przepis na niebanalną zupę krem - idealną na jesienny obiad!



Zupa dyniowo-gruszkowa z salsą figową


Składniki: (około 8 porcji zupy)

1 dynia odmiany Hokkaido (ok 1,5-2kg)
2-3 szalotki
3 większe lub 4 mniejsze gruszki
oliwa z oliwek
ok. 1 litr wody
kawałek świeżego imbiru
pieprz, sól
łyżeczka ostrej czerwonej papryki (można pominąć)
łyżeczka mielonej kolendry
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
2-3 świeże figi
ocet balsamiczny
świeże liście mięty (można pominąć)

Przygotowanie:

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy nasiona. Układamy na blaszce. Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Warzywa smarujemy oliwą. 


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy dynię i cebulę ok. 40 minut. Wyjmujemy i studzimy.



Wystudzone warzywa wrzucamy do garnka. Dodajemy obrane gruszki (z usuniętymi nasionami), starty imbir, czerwoną paprykę, kolendrę i gałkę. Całość zalewamy wodą. Następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy.


Figi myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miseczki - dodajemy miętę i zalewamy niewielką ilością octu balsamicznego. Całość mieszamy.

Gorącą zupę wlewamy do miseczek i posypujemy figową salsą.


1 komentarz:

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...