Często kiedy mówię "Zupa Dyniowa" ludzie kręcą nosem... Chyba mają skojarzenia z dzieciństwa z zupą dyniową zaprawianą mlekiem... Była ona zwykle mdła i wciskano ją na siłę.. bo zdrowa... Ale Zupa Dyniowa niejedno ma oblicze i gwarantuje jeśli zrobicie ją z odpowiedniego przepisu zasmakujecie w dyniowych "pierwszych daniach".
Robiłam już zupę dyniową na ostro i z serem Gruyere, dziś chciałabym zaprezentować Wam przepis na Zupę Dyniową z czosnkiem i batatami - jest ona łagodna w smaku i nadaje się dla dzieci.
Zupa Dyniowa z czosnkiem i batatami
Składniki: (4-6 porcji)
1 średnia dynia zwykła lub piżmowa
1 batat (ok. 350g)
4 szalotki
2 łyżki oliwy z oliwek
5-6 ząbków czosnku (nieobranych)
3,5 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
pieprz, sól
szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Dynię myjemy i przekrajamy na ćwiartki, tak samo szalotki (ja użyłam czerwonej cebuli) i batata. Z dyni usuwamy nasiona. Miejsca nacięcia warzyw smarujemy oliwą z oliwek.Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy warzywa. Dodajemy czosnek. Pieczemy około 40 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Studzimy.
Kiedy warzywa będą już zimne, wyjmujemy łyżką miąższ z dyni i słodkiego ziemniaka. Wkładamy go do dużego garnka. Obieramy czosnek z łupiny i wraz z szalotką dodajemy do dyni.
Warzywa zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zmniejszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, sporadycznie mieszając.
Garnek ściągamy z ognia a zawartość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu kolejne 5-10 minut.
Zupę przekładamy na talerze bądź do miseczek i spiralnym ruchem dekorujemy śmietaną. Doprawiamy pieprzem i szczyporkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)