Ile landów w Niemczech - tyle przepisów na Glühwein - czyli grzane wino - nieodłącznie kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest podawane na każdym jarmarku - cudownie rozgrzewa, poprawia krążenie, a jego korzenny aromat od razu wprawia nas w świąteczny nastrój.
Dzsiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na Glühwein z rumem na bazie herbaty. To prawdziwe wino "z prądem", które doskonale rozgrzeje Was w mroźny dzień :)
Glühwein - niemieckie grzane wino
Składniki (na 12 porcji):
700 ml niegazowanej wody mineralnej200 g suszonych śliwek bez pestek
2 torebki herbaty earl grey
1 litr słodkiego czerwonego wina
1 szklanka ciemnego rumu
sok i skórka z 2 cytryn
250 g brązowego cukru
3 kawałki kory cynamonu
kilka goździków
0,5 litra świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Wodę mineralną zagotowujemy w dużym garnku. Wrzucamy do niej śliwki oraz torebki herbaty i gotujemy razem ok. 10 minut.Herbatę wyciągamy. Wodę ze śliwkami dokładniej miksujemy blenderem. Dodajemypozostałe składniki i mieszamy. Trzymamy na ogniu, ale nie dopuszczamy do zagotowania,
Gotowy Glühwein przelewamy do kubków i ozdabiamy plasterkiem pomarańczy lub korą cynamonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję bardzo za komentarz :)