wtorek, 12 stycznia 2016

Na zdrowie! - Sernik Bananowy


Przepis na zdrowe jedzenie nie musi od razu oznaczać, że coś jest niedobre, przekonałam się o tym nie raz. Niektóre z moich przepisów są takowe, tylko jakoś wcześniej ich nie oznaczałam. Z Nowym Rokiem postanowiłam zaakcentować je - być może przydadzą się dla tych którzy dbają o linię. 

Ale wracając do sernika...Uwielbiam banany, a w połączeniu z bitą śmietaną i sernikiem... ojjj połączenie idealne! Zasada tego sernika jest jedna: im dojrzalsze banany - tym słodsze ciasto. Moje dojrzewały 3 dni i były powiedzmy średnio słodkie dlatego zdecydowałam się dodać do masy serowej 2 łyzki cukru trzcinowego, ale jeśli będziecie mieć już takie słodkie i bardzo dojrzałe banany cukier będzie zbędny. Pomyślicie dieta fit i banany? No ale przecież każdy z nas może pozwolić sobie na chwilę słabości, a chyba lepiej że będzie to pełnowartościowa i zdrowa słabość. Poza tym banany poprawiają humor! :)


 Sernik Bananowy

Składniki (na tortownicę 23-24cm):

Spód ciasta:
50 g masła 82%
75 g płatków owsianych górskich
50 g niesolonych krakersów
1 łyżka kakao
1 łyżka solonych orzeszków ziemnych

Masa serowa:
500 g ricotty
2 dojrzałe banany
sok z połówki cytryny
200 g jogurtu greckiego
4 duże jajka
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilli
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)

Dekoracja:
200 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 mniejszy banan
trochę soku z cytryny
1 łyżeczka zmielonych orzeszków ziemnych
kakao

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Za pomocą blendera lub malaksera mielimy orzeszki ziemne i odstawiamy na bok (mielimy trochę więcej do posypania). Następnie mielimy płatki owsiane oraz krakersy (razem). Ja użyłam krakersów dla dzieci. 



W garnku rozpuszczamy masło - dodajemy płatki owsiane, krakersy, orzechy oraz kakao. Otrzymaną masę wykładamy dno tortownicy i ubijamy - najlepiej dnem szklanki. Pieczemy przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zwiększamy temperaturę do 240 C. 


Za pomocą blendera lub malaksera rozgniatamy banany na gładką masę i dodajemy sok z cytryny. 


W misce miksujemy ser ricotta, jogurt, jajka, mąkę kukurydzianą, masę bananową oraz ekstrakt waniliowy. Gotową masę przelewamy na upieczony wcześniej spód.


Sernik pieczemy 10 minut w temp. 240 C, następnie zmniejszamy temperaturę do 110 C i pieczemy kolejne 25 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik, do czasu aż ostygnie. Wystudzony sernik przekładamy do lodówki i chłodzimy minimum 3 godziny.



Kremówkę ubijamy, na sam koniec dodajemy cukier puder. Śmietanę wykładamy na sernik, oprószamy kakao i posypujemy orzeszkami. Górę dekorujemy plasterkami z banana pokropionymi sokiem z cytryny.

Uwaga! Jeśli sernik będzie dla Was za mało słodki możecie go polać przed podaniem miodem lub syropem klonowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...