Jeśli macie ochotę na chwilę owocowego zapomnienia zapraszam serdecznie po przepis na Muffiny z mango ;) Wbrew pozorom wcale nie są takie słodkie, a dodatek owoców do ciasta sprawia, że babeczki są wilgotne :) z ich upieczeniem powinien poradzić sobie każdy :)
Muffiny z mango
Składniki: (12-14 sztuk)
250 g miąższu z mango250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
125 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
80 ml oleju roślinnego
250 g jogurtu naturalnego
Do dekoracji:
150 g cukru pudruwiórki czekoladowe do posypania
kawałki mango
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Papilotki umieszczamy w zagłębieniach formy na muffiny.Mango myjemy, obieramy, przekrajamy na pół, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w małą kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajko rozmącamy, dodajemy je do mąki razem z cukrem, olejem, jogurtem, aromatem waniliowym i pokrojonym miąższem z mango. Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i wygładzamy na wierzchu.
Muffiny pieczemy ok. 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu jeszcze przez 5 minut zostawiamy w formie, a potem wyjmujemy i studzimy.
Z cukru pudru i niewielkiej ilości wody ucieramy lukier. Muffiny polewamy lukrem, dekorujemy kawałkami mango oraz posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Świetny przepis☺ jutro wypróbuję
OdpowiedzUsuń