sobota, 30 stycznia 2016

Burgery Ciocia Chrum Chrum


To totalnie świńskie klimaty! Świńska bułka, świński kotlet i do tego świński boczek. Burgery są przepyszne ! Fakt, wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto ;)


Burgery Ciocia Chrum Chrum


Skladniki na bułki: (6-8 sztuk)

240 ml letniej wody
szczypta cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
450 g mąki
1 łyżeczka soli
12-16 ziarenek pieprzu
1 roztrzepane jajko

Składniki na bekon z syropem klonowym:

10 cienkich plasterków wędzonego boczku
2 łyżki syropu klonowego

Składniki na sos z whisky:

3 łyżki masła
1 posiekana czerwona cebula
300 ml keczupu
2 łyżki whisky
1 łyżka sosu Worcestershire
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki mielonej wędzonej ostrej papryki
pieprz i sól

Składniki na wieprzowinę z boczkiem wędzonym:

110 g grubo posiekanego wędzonego boczku
500 g mielonej wołowiny
2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki sosu z whisky
1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki


Przygotowanie bułek:

Odmierzamy wodę do miski, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy drożdże. Odstawiamy na 10 minut - aż drożdże zaczną się pienić.

W dużej misce łączymy mąkę z solą, mieszamy drożdże i dodajemy. Mieszamy do czasu aż będziemy mieć gotowe ciasto. (ja użyłam robota kuchennego z końcówką haka). Wyrabiamy dłońmi ciasto w misce aż utworzy się kula, a następnie przenosimy ją na natłuszczoną stolnicę oraz wyrabiamy aż całość będzie gładka.

Z ciasta formujemy kulę i wkładamy spowrotem do miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ja zwykle owijam ciasto kocem - wówczas szybciej rośnie) Ciasto powinno podwoić swoją objętość - zajmie to ok. 1,5-2h.



Posypujemy mąką blat, kładziemy ciasto i dzielimy na 6 lub 8 części. Z każdej części odrywamy kawałek i odkładamy. Większy fragment formujemy w bułkę. Mniejszy dzielimy na 3 części - z jednej robimy kulkę i przyklejamy do bułki, formując ryjek. Natłuszczoną wykałaczką robimy dziurki. Z pozostałych dwóch robimy uszy i przyczepiamy do bułki. Z pieprzu robimy oczy.


Kładziemy bułki na natłuszczonej blaszce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Smarujemy bułki lekko rozmąconym jajkiem i pieczemy 20-25 minut aż będą złociste.




Przygotowanie sosu z whisky:

W rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy cebulę. Dusimy na średnim ogniu do czasu aż zmięknie. W misce mieszamy keczup, whisky, sos Worcestershire, cukier i wędzoną paprykę, następnie dodajemy do cebuli. Gotujemy mieszając do czasu uzyskania jednolitej masy. Zmiejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut.


Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i chowamy do lodówki. Sos możemy przechowywać nawet przez 2 tygodnie.



Przygotowanie wieprzowiny z boczkiem wędzonym:

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Masę dzielimy na 5 części. Formujemy burgery o średnicy ok. 9 cm. Możecie zrobić do ręcznie lub żeby kotlety były równe użyć pierścienia kuchennego. Pośrodku każdego kotleta robimy kciukiem niewielkie wgłębienie i schładzamy burgery minimum 30 minut.



Patelnię grillową rozgrzewamy. Smarujemy burgery olejem - nie patelnię! Smażymy burgera posmarowaną stroną ok. 3-4 minuty, smarujemy 2 stronę i odwracamy - smażymy kolejne 5-7 minut.



Bekon z syropem klonowym:

Rozgrzewamy piekarnik. Kładziemy bekon na blaszkę i smarujemy połową syropu klonowego. Pieczemy aż bekon się lekko zarumieni. Odwracamy go i smarujemy resztą syropu. Pieczemy do czasu aż bekon będzie chrupiący.

Składanie burgera:

Bułkę kroimy na pół. Dolną i górną część smarujemy sporą ilością sosu, następnie kładziemy wieprzowego kotleta, bekon i przykrywamy górną częścią. Świnkę podajemy samą lub z frytkami. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...