sobota, 21 listopada 2015

Pierniczki Staropolskie - Best of the Best!


Pierniczki, pierniczkom nierówne... robiłam już co najmniej kilka ich odmian.  Jednak bezapelacyjnie wygrywają te Staropolskie! Są miękkie, przepyszne i w 100% naturalne. W puszcce mogą poleżeć długie tygodnia bez utraty walorów smakowych :) Jedyną niedogodnością związaną z ich przygotowaniem jest zagniecenie ciasta na tydzień przed pieczeniem - ciasto musi dojrzewać w glinianym garnku - ale uwierzcie mi - warto!



Pierniczki Staropolskie


Składniki:

1 kg mąki tortowej
1 kostka margaryny
1/2 kostki smalcu
400 g miodu (najlepiej lipowego)
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mieonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
odrobina mleka do rozpuszczenia sody

Przygotowanie:

W rondlu karmelizujemy 1/2 szklanki cukru. Dodajemy miód, margarynę, smalec. Masę zagotować - cały czas mieszając.

Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy przyprawy oraz proszek do pieczenia. Calość mieszamy. Łączmy z ostudzonym tłuszczem oraz miodem. Jajka ubijamy z resztą cukru (pół szklanki) i dodajemy do masy. Mieszamy. Sodę rozpuszczamy w odrobinie mleka i dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy.

Ciasto przekładamy do kamiennego garnka i przykrywamy gazą, obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy na tydzień w temperaturze pokojowej.


Po tygodniu ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na placki o grubości 0,5 cm. Wykrawamy za pomocą foremek różne kształty.


Pierniczki układamy na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w temp. 200 C na złoty kolor. Ok. 10-15 minut. Wystudzone dekorujemy lukrem ;)


Składniki na lukier królewski:

140 g cukru pudru
1 białko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kropli soku z cytryny


Przygotowanie lukru królewskiego:

Cukier puder przesiewamy do miski. Ubijamy białko z cukrem i mąką ziemniaczaną do uzyskania konsystencji gęstego i błyszczącego lukru. Na sam koniec dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym minimalnie rogiem.

Moje udekorowane Pierczniki Staropolskie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...