niedziela, 5 października 2014

Piernikowe Pancakes z dynią


Znudziły Wam się standardowe śniadania? Zróbcie Pancakes! Ale nie byle jakie ... a zdrowe i smakowe Piernikowe z puree dyniowym! :)

Robi się je szybko, a smakują niebanalnie.



Piernikowe Pancakes z dynią


Składniki:

250 ml mleka
1 łyżka octu jabłkowego
6 łyżek puree z dyni
1 łyżka oleju
1,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
170 g mąki razowej pszennej
40 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:

olej do smażenia
syrop klonowy lub miód
orzechy laskowe lub włoskie

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do garnuszka i dodajemy do niego 1 łyżkę octu jabłkowego. Odstawiamy na kilka minut, aż mleko się zetnie.

Do miski miksera wkładamy puree dyniowe (jak je zrobić pisałam przy okazji Dyniowego sernika z toffi) dodajemy łyżkę oleju i cukier - ucieramy. Następnie dolewamy ścięte mleko i mieszamy trzepaczką.

W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy je do miski z puree dyniowym. Całość mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dolewamy mleka.

Pancakes smażymy na małej ilości oleju ok. 2 minuty z każdej strony. Około 2 łyżki na pancakes. Podajemy oblane syropem klonowym lub miodem i posypujemy orzechami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...