poniedziałek, 27 października 2014

Gruszkowe ciasto na Halloween




W przyszły piątek odbędzie się Halloween czyli święto duchów. Najbardziej kojarzy się nam ono z dynią i "strasznymi" przepisami dlatego postaram się zasypać Was dyniowymi i potwornie dobrymi wypiekami :)

Na pierwszy rzut proponuję ciasto gruszkowe z masą i polewą czekoladową.




Gruszkowe ciasto na Halloween

Składniki na ciasto:

/na tortownicę o średnicy 24cm/

200g brązowego cukru
490g mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
60 ml miodu
240 ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 gruszki lub 5 mniejszych

Składniki na pomarańczową masę:

170g serka kremowego do smarowania (np. Philadelphia lub Łaciatego Naturalnego)
5 łyżek cukru pudru 
2 1/4 łyżeczki kakao 
1/4 łyżeczki cynamonu 
3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
375 ml śmietany kremówki 
85 g cukru pudru 1/4 łyżeczki barwnika spożywczego pomarańczowego

Składniki na czekoladową polewę:

115 g posiekanej gorzkiej czekolady 
1 łyżka zimnego masła 
125 ml śmietany kremówki

Przygotowanie ciasta:

Do miski przesiewamy mąkę, sól, sodę i przyprawy. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, jajka, miód i ekstrakt waniliowy - dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i wszystko dokładnie miksujemy.

Gruszki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy je do masy - dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy 60 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie pomarańczowej masy:

Ubijamy 170 g serka kremowego do smarowania za pomocą miksera ustawionego na średnich obrotach do momentu aż będzie puszysty. Dodajemy 5 łyżek cukru pudu i 2 1/4 łyżeczki kakao, 1/4 łyżeczki cynamonu i 3/4 łyżeczki wanilii i ubijamy na wolnych obrotach, aż do idealnego wymieszania składników. 

Ciasto przekrawamy na pół. Przekładamy masą, następnie składamy. Całe ciasto pokrywamy pozostałą masą. Wkładamy na minimum 30 minut do lodówki, aby masa stężała. W tym czasie zabieramy się za zrobienie czekoladowej glazury.


W osobnej misce ubijamy 375 ml śmietanki kremówki z 2 łyżkami cukru pudru i 1/4 łyżeczki barwnika pomarańczowego, na średnio-wysokich obrotach aż do osiągnięcia sztywnej masy.

Delikatnie dodajemy bitą śmietanę do masy z serka i mieszamy, aż do idealnego zmieszania. Oddzielamy 1/3 polewy, który wykorzystamy do przełożenia ciasta, pozostałe części zostaną użyte do pokrycia góry ciasta.


Przygotowanie czekoladowej polewy:

Do żaroodpornej średniej miski wrzucamy posiekaną ciemną czekoladę i łyżkę zimnego masła. W 0,5 garnuszku doprowadzamy do wrzenia śmietanę kremówkę, następnie wlewamy do ciemnej czekolady, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na 3 minuty.

Rozlewamy czekoladową masę na środku ciasta i rozprowadzamy tak, aby nadmiar delikatnie ściekł po bokach ciasta.

Wstawiamy ciasto do lodówki - do momentu aż polewa czekoladowa zgęstnieje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...