Te muffinki upiekłam wczoraj i wrzuciłam ich zdjęcie na prywatnego facebooka... i zaczęło się... najazd gości, lajki i zapisy... bo każdy chciał spróbować:P Suma sumarem dzisiaj nie zostało już nic :) Ale nie dziwię się, bo wierzcie mi, te muffinki jeszcze lepiej smakują niż wyglądają. Idealne połączenie czekoladowego ciasta, Nutelli i Ferrero Roche... No niebo w gębie!
Pod naporem wiadomości jak je zrobić wrzucam czym prędzej przepis. Korzystajcie, pieczcie i delektuje się! :)
Czekoladowe muffiny z Nutellą i Ferrero Roche
Składniki (na 15 muffin):
250 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
175 g cukru
2 łyżki kakao
250 ml mleka
90 ml oleju
łyżeczka esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu
1 jajko
12 łyżek Nutelli
15 pralinek Ferrero Roche
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Do osobnej miski wlewamy mleko, olej, ekstrakt i dodajemy jajko. Całość dokładnie mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do suchych i niedbale mieszamy. Uwaga! Im bardziej grudowate ciasto tym ładniejsze i bardziej wyrośnięte muffinki. Nie wolno mieszać ciasta mikserem, ponieważ wtedy nie wyrastają one tak ładnie.
Do formy na muffiny wkładamy papilotki i zalewamy je do 3/4 wysokości przygotowanym ciastem. Pieczemy 20 minut. Do formy na muffinki mieści się 12 babeczek, ale zawsze zostaje ciasto, więc można upiec te 3 pozostałe osobno, ewentualnie zalać formy do muffinek do pełna.
Po 20 minutach wyciągamy formę i pozostawiamy babeczki do całkowitego ostudzenia.
Ostudzone muffinki układamy na desce do krojenia (będzie nam wygodnie) i łyżeczką do herbaty wydrążamy po środku dziurę w każdej babeczce.
Nutellę przekładamy łyżką do miseczki, następnie wkładamy miseczkę do mikrofalówki i grzejemy ok. 2-3 minuty lub do czasu aż Nutella się rozpuści. Najlepiej podzielić Nutellę na kilka porcji i podgrzewać kilka razy.
Ciepła Nutella jest płynna dlatego idealnie nadaje się do wypełniania naszych dziur w babeczkach. Zalewamy je tak aby Nutella wypływała.
Na szczycie układamy Ferrero Roche i pozostawiamy muffinki do ostygnięcia.
Nutella zastyga dość długo. Oczywiście babeczki można jeść od razu, jednak płynną Nutellą można się uciapać :P
A czy mąkę tortów można zastąpić jakaś inna? Np orkiszowa czy gryczana? :))
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :) Zmieni się jedynie smak, więc polecam bardziej orkiszową, bo gryczana może być za intensywna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam