czwartek, 2 października 2014

Czekoladowe muffiny z Nutellą i Ferrero Roche


Te muffinki upiekłam wczoraj i wrzuciłam ich zdjęcie na prywatnego facebooka... i zaczęło się... najazd gości, lajki i zapisy... bo każdy chciał spróbować:P Suma sumarem dzisiaj nie zostało już nic :) Ale nie dziwię się, bo wierzcie mi, te muffinki jeszcze lepiej smakują niż wyglądają. Idealne połączenie czekoladowego ciasta, Nutelli i Ferrero Roche... No niebo w gębie!

Pod naporem wiadomości jak je zrobić wrzucam czym prędzej przepis. Korzystajcie, pieczcie i delektuje się! :)



Czekoladowe muffiny z Nutellą i Ferrero Roche 


Składniki (na 15 muffin):

250 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
175 g cukru
2 łyżki kakao
250 ml mleka
90 ml oleju
łyżeczka esencji waniliowej lub kilka kropel aromatu
1 jajko
12 łyżek Nutelli
15 pralinek Ferrero Roche

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Do osobnej miski wlewamy mleko, olej, ekstrakt i dodajemy jajko. Całość dokładnie mieszamy.

Mokre składniki wlewamy do suchych i niedbale mieszamy. Uwaga! Im bardziej grudowate ciasto tym ładniejsze i bardziej wyrośnięte muffinki. Nie wolno mieszać ciasta mikserem, ponieważ wtedy nie wyrastają one tak ładnie. 

Do formy na muffiny wkładamy papilotki i zalewamy je do 3/4 wysokości przygotowanym ciastem. Pieczemy 20 minut. Do formy na muffinki mieści się 12 babeczek, ale zawsze zostaje ciasto, więc można upiec te 3 pozostałe osobno, ewentualnie zalać formy do muffinek do pełna.

Po 20 minutach wyciągamy formę i pozostawiamy babeczki do całkowitego ostudzenia. 


Ostudzone muffinki układamy na desce do krojenia (będzie nam wygodnie) i łyżeczką do herbaty wydrążamy po środku dziurę w każdej babeczce.


Nutellę przekładamy łyżką do miseczki, następnie wkładamy miseczkę do mikrofalówki i grzejemy ok. 2-3 minuty lub do czasu aż Nutella się rozpuści. Najlepiej podzielić Nutellę na kilka porcji i podgrzewać kilka razy.
Ciepła Nutella jest płynna dlatego idealnie nadaje się do wypełniania naszych dziur w babeczkach. Zalewamy je tak aby Nutella wypływała. 


Na szczycie układamy Ferrero Roche i pozostawiamy muffinki do ostygnięcia. 


Nutella zastyga dość długo. Oczywiście babeczki można jeść od razu, jednak płynną Nutellą można się uciapać :P




2 komentarze:

  1. A czy mąkę tortów można zastąpić jakaś inna? Np orkiszowa czy gryczana? :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że tak :) Zmieni się jedynie smak, więc polecam bardziej orkiszową, bo gryczana może być za intensywna.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...